Yakın geçmişte, örneğin Kamboçya, Ruanda, Burundi ve Bosna’da başka toplu cinayetler de oldu.


Yakın geçmişte, örneğin Kamboçya, Ruanda, Burundi ve Bosna’da başka toplu cinayetler de oldu.

Ermenistan Patriği ve Cumhurbaşkanı mevcut

Ermeni Patriği Nerses Bedros XIX da St. (Tarmouni) ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarksyan katıldı. Papa’nın soykırım terimini kullanıp kullanmayacağı merakla bekleniyordu.

Papa, 20. yüzyılın diğer iki soykırımından da “Nazizm ve Stalinizm” in sorumlu olduğunu söyledi. Yakın geçmişte, örneğin Kamboçya, Ruanda, Burundi ve Bosna’da başka toplu cinayetler de oldu. Francis, görünüşe göre insanlığın “masum kan dökülmesini sona erdirmekten” aciz olduğunu söyledi.

Papa ilk kez “soykırım” dan bahsetmedi

2006 yılında, Jorge Mario Bergoglio hala Buenos Aires Başpiskoposu iken, Türkiye’den katliamı “Osmanlı Türkiye’sinin Ermeni halkına ve bir bütün olarak insanlığa karşı işlediği en büyük suç” olarak tanımasını istedi. Ankara daha sonra şikayette bulundu ve Apostolik Nuncio’yu Dışişleri Bakanlığı’na gösterdi. Francis, Haziran 2013’ün başlarında Papa olarak göreve gelmesinden sadece üç ay sonra Ermenilere yönelik zulmü anlattığında, Türkiye de resmi olarak “20. yüzyılın ilk soykırımı” olarak protesto etti. Ankara’da Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bu açıklamanın “kesinlikle kabul edilemez” olduğu belirtildi. Vatikan büyükelçisi tekrar görüşme için çağrıldı. Terim resmi bir açıklamada değil, Nerses Bedros XIX için özel bir dinleyici kitlesinin aralarında sınır dışı edilme mağdurlarının soyundan gelenlerle kişisel bir görüşmede kullanıldı. (Tarmouni) Vatikan’da. Açıklama, Vatikan televizyonunda yapılan bir kayıtla duyuruldu.

Anma ayini sırasında Papa, Narek Ermeni Aziz Krikor’u Kilise Doktoru olarak yükseltti. İtalyan ilahiyatçı Thomas Aquinas da dahil olmak üzere sadece 36 aziz bu onursal unvanla onurlandırıldı. Ortaçağ keşişi Gregor von Narek, Ermenistan’ın en büyük şairi ve mistik olarak kabul edilir. Manastırının Ermenilere yönelik saldırılar sırasında yıkıldığı söyleniyor. 24 Nisan’da Avusturya’daki kiliseler, Kardinal Christoph Schönborn ile birlikte Viyana’daki Aziz Stephen Katedrali’ndeki bir ekümenik ayininde (17:00) soykırım kurbanlarını anacak.

Vatikan temsilcisi Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan alıntı yaptı

Papa Francis’in Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere yönelik toplu katliam için “soykırım” terimini kullanmasının ardından Türkiye, Apostolik Nuncio’yu Ankara’daki Dışişleri Bakanlığı’na aktardı. Haber kanalları NTV ve CNN-Türk Pazar günü oybirliğiyle, Vatikan temsilcisinin açıklamaları “açıklama” için çağrıldığını bildirdi.

Kathpress’e göre, Francis bu sefer bir hamle yaptı: Açıkça selefi John Paul II’den (1978-2005) alıntı yaptı. John Paul, 2001 yılında Ermenistan’a yaptığı bir ziyarette, Ermeni Apostolik Kilisesi başkanı II. Karekin ile yaptığı ortak açıklamada şunları söyledi: “Bir buçuk milyon Hıristiyan’ın öldürülmesi, genellikle 20.https://gamblingprofessors.com/tr/betboo-giris/ yüzyılın ilk soykırımı olarak anılan şeydir.” Yani, Pazar günü, Francis sadece anlatılanları verdi.

Şimdi 1 ay boyunca ücretsiz olarak haberleri okuyun! * * Test otomatik olarak sona erer.

Daha fazlası ▶

AĞDAN HABERLER

Şimdi JBL’den gerçek kablosuz kulaklıklar kazanın! (E-media.at)

Yeni erişim (yachtrevue.at)

Bekar olmanın harika olmasının 8 nedeni (lustaufsleben.at)

Wasabi mayonezli somon karidesli burger ve ballı salatalık (gusto.at)

Yeni trendde: Shock-Down – ekonomi kilitlenmelere ne kadar süre dayanabilir? (Trend.at)

Gülmek ve iyi hissetmek için en iyi 35 aile dizisi (tv-media.at)

Viyana’da E-Scooter: Tüm sağlayıcılar ve fiyatlar karşılaştırmalı 2020 (autorevue.at)

Yorumlar

Kayıt ol

Facebook ile Bağlan

Papa Francis

Kudüs’teki Tapınak Dağında üç günlük Ortadoğu gezisinin son gününde Pazartesi günü Müslümanları, Hıristiyanları ve Yahudileri “adalet ve barış için” birlikte çalışmaya çağırdı. Seyahatinin yoğun programı, son gün birçok hassas karşılaşmayı içeriyordu. Buna ek olarak, saldırıların kurbanları için İsrail anıtına plansız bir yol vardı.

Papa, Kudüs İslami Başmüftü Muhammed Hüseyin ile Kubbet-üs Sahra önünde bir görüşme yaparak diyalog çağrısında bulundu. Katolik Kilisesi’nin başı, üç tek tanrılı dinin de ortak ataları İbrahim peygamberden türediğini hatırlattı.

Papa ağlama duvarına notlar koyuyor

Tapınak Dağı’ndan Papa, Batı Duvarı’na gitti. Duvardaki çatlaklara bir zarfın içine bir not koymadan önce sessizce dua ederek birkaç dakika orada kaldı. Vatikan’dan, üzerine İspanyolca “Babamız” yazıldığı söylendi. Yahudiler için Batı Duvarı, topraklar üzerindeki tarihsel haklarını temsil eden bir yerdir.

İsrail’de, Francis’in o zamanlar sadece modern Siyonizmin kurucusu Theodor Herzl’in mezarına çelenk koyan değil, aynı zamanda programında bir değişiklik yaparak terör mağdurları için yakındaki anıtı ziyaret eden ilk Papa olduğu da memnuniyetle belirtildi. Bunu yaparken, Beytüllahim’deki İsrail bariyer duvarında dua ettiği önceki günden benzer güçlü bir hareketi dengeledi. İnşaata 2002 yılında intifadaya tepki olarak birçok intihar saldırısıyla başladı. Bariyer genellikle uluslararası olarak tanınan sınır boyunca değil, 1967’den beri işgal edilen bölgelerdeki Filistin kasabaları ile İsrail yerleşimleri arasında uzanıyor.

Papa: “Terör sona ermeli”

İsrail askeri radyosuna göre, Başbakan Benjamin Netanyahu İsrail ile bu başka dayanışma jestini önermişti. Oradaki konuk defterinde Francis şöyle yazdı: “Terör sona ermelidir. Bu bir araç değil, temelde suçtur.” Papa, suikastın kurbanlarının anma törenine gidildikten sonra komşu Yad Vashem Holokost anıtını ziyaret etti. Orada Naziler tarafından altı milyon Yahudi’nin öldürülmesini “insanlık dışı bir uçurum” olarak nitelendirdi.

Daha sonra Francis, iki Yahudi haham David Lau ve Yitzhak Josef ile bir araya geldi ve şöyle dedi: “Senin yardımınla, Yahudi tarafında Hristiyanlık bilgisine olan ilginin mümkün olduğunca artacağına inanıyorum – özellikle genç nesiller arasında.”

Ortadoğu’da barış için dua etti

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, konutunda verdiği resepsiyonda, Vatikan’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile birlikte Ortadoğu’da barış için dua etme davetini kabul etti. Peres, “Evimizde veya sizin evinizde, hangisini tercih ederseniz edin, namaz kılmak için buluşmaktan mutluluk duyarız” dedi. Francis, sürpriz bir şekilde davetiyeyi Pazar günü Beytüllahim’deki bir ayinde yayınlamıştı. Abbas kısa süre sonra bunu kabul etti ve Ramallah’tan gelen bilgiye göre 6 Haziran’da Roma’ya gitmeyi planlıyor.

Papa eve dönüş yolculuğundan kısa bir süre önce Üst Odada Ayini kutladı. Papa, “Burada, İsa’nın havarilerle Son Akşam Yemeği’ni aldığı; nerede yükseldiği, onların ortasında göründü; Kutsal Ruh’un Meryem ve havarilerine güç verdiği yer. Kilisenin doğduğu yer burasıdır,” dedi papa.

Şimdi 1 ay boyunca ücretsiz olarak haberleri okuyun! * * Test otomatik olarak sona erer.

Daha fazlası ▶

AĞDAN HABERLER

Şimdi JBL’den gerçek kablosuz kulaklıklar kazanın! (E-media.at)

Yeni erişim (yachtrevue.at)

Bekar olmanın harika olmasının 8 nedeni (lustaufsleben.at)

Wasabi mayonezli somon karidesli burger ve ballı salatalık (gusto.at)

Yeni trendde: Shock-Down – ekonomi kilitlenmelere ne kadar süre dayanabilir? (Trend.at)

Gülmek ve iyi hissetmek için en iyi 35 aile dizisi (tv-media.at)

Viyana’da E-Scooter: Tüm sağlayıcılar ve fiyatlar karşılaştırmalı 2020 (autorevue.at)

Yorumlar

Kayıt ol

Facebook ile Bağlan

Papa Francis

dünyanın sosyal vicdanıdır. Turbo kapitalizme ve para için açgözlülüğe yorulmak bilmeden saldırdı. Güçlüden talep ediyor

Yoksullarla dayanışma

. Özellikle Paskalya’da sadece dindar Katoliklere ilham vermiyor. Avusturyalıların yüzde 71’i bunun iyi olduğunu düşünüyor.

Roma, 13 Mart 2013. Beyaz dumanın Aziz Petrus Meydanı’ndaki binlerce inanana işaret verdiği saat 19:06: Dünyanın yeni bir Papası var. Roma Katolik kilise tarihindeki 266. Bir saat sonra, eski Buenos Aires Başpiskoposu ve Arjantin Başpiskoposu Kardinal Jorge Mario Bergoglio, papanın sade beyaz cüppesi içinde Vatikan’ın sundurmasına girer. Basit bir “iyi akşamlar” ile. Demir pektoral haçı ile Papa’nın altın olanından vazgeçti. Aynı şekilde her zamanki şarap kırmızısı ısmarlama ayakkabılarda. Dünya çapında bir milyardan fazla Katolik’in yeni baş çobanı olan, yıpranmış siyah sokak ayakkabılarını tercih ediyor. Bugüne kadar. Ve Arjantinlinin, görevini bilerek, kendisine basit ve öncü bir isim olan Papa “Francis” i, papazın tam başlangıcındaki en güçlü işaret olarak veren bir şey daha var.

Papa’nın toplantıda seçilmesinin hemen ardından, 13 Mart 2013’te Sistine Şapeli’nin yan odası olarak adlandırılan ve yeni Papa’nın giydirileceği “Gözyaşları Odası” nda beşinci oylama oldu: Vatikan’ın iki Başpiskoposu yeni papaya yardım ediyor, resmi cüppesini giymek için. Dışa dönük bir ayinsel güç sembolü olarak, hermelin giyimli omuz elbisesi olan “Mozetta”, Papa’nın üniformasının nihai parçasıdır. Francis için bir sorun değil, ancak sadece reddetti. Geleneksel sözlerle: “Buna ihtiyacım yok ve bu arada, Vatikan’daki bu ve diğer karnavallar bitmiş olmalı!” Bu yeni Papa’nın tamamen farklı bir kumaştan kesildiği açıktı. Kilisenin prensi yok. Rahiplik kariyeri diplomatı değil. Ama basit bir papaz. Güney Amerika vatanı olan Buenos Aires’in gecekondu mahalleleri ile karakterize edilmiştir. Papa Francis’in bugüne kadar Vatikan konukevi “Casa Santa Marta” daki mütevazı 50 metrekarelik dairesinden muhteşem papalık özel odalarına taşınmayı reddetmesi Arjantinlinin alçakgönüllülüğünü etkileyici bir şekilde tamamlıyor.

Tüm hikayeyi güncel HABERLER’de bulabilirsiniz – bundan sonra her zaman Cumartesi günleri görünür – gazete bayilerinizde veya

e-kağıt versiyonu olarak.

Şimdi 1 ay boyunca ücretsiz olarak haberleri okuyun! * * Test otomatik olarak sona erer.

Daha fazlası ▶

AĞDAN HABERLER

Şimdi JBL’den gerçek kablosuz kulaklıklar kazanın! (E-media.at)

Yeni erişim (yachtrevue.at)

Bekar olmanın harika olmasının 8 nedeni (lustaufsleben.at)

Wasabi mayonezli somon karidesli burger ve ballı salatalık (gusto.at)

Yeni trendde: Shock-Down – ekonomi kilitlenmelere ne kadar süre dayanabilir? (Trend.at)

Gülmek ve iyi hissetmek için en iyi 35 aile dizisi (tv-media.at)

Viyana’da E-Scooter: Tüm sağlayıcılar ve fiyatlar karşılaştırmalı 2020 (autorevue.at)

Yorumlar

Kayıt ol

Facebook ile Bağlan

higgs70Sat., 04 Nisan 2015 12:03

Bildiri

Evet, adam ilan etmeyen ama hareket eden sessiz bir devrimci gibi görünüyor, daha çok ve daha çok seviyorum. Katolik Kilisesi’ndeki birçokları için benden daha zor olması gereken, uzun zamandır ilk Papa, başlarına gelebilecek en kötü şey, sadık bir hümanist. İnsanlara olan sevgisi konusunda son derece ciddidir, sosis ve sarkma yok, bizi uzun süre fiziksel ve zihinsel sağlığımızda tutabilir. İnsanların ve dünyanın değişeceğine inanmıyorum ama birinin çok çabalaması etkileyici. Onun inancını benim gibi paylaşmazsan, onun için onu sevmelisin. Devam et, yaşasın baba!

Sinirli Çar, 8 Nisan 2015 20:36

Bildiri

Ben de farklı bir inanca aidim ama önemli değil. İyi rol modelleri bekliyoruz. Umarım – ve evet, dua ediyorum – korunacak ve rahatsız edilmeyecek; insanlar çoktan değişti. Umarım tekrar yaparlar. 😉

Kayıt ol

Facebook ile Bağlan

Sayfa 1/1 ”

Papa Francis

Paskalya Pazarında Aziz Petrus Bazilikası’nın merkezi sundurmasından geleneksel kutsama “Urbi et Orbi” (“şehir ve dünya”) verdi. Güzel bahar havasında Aziz Petrus Meydanı’ndaki töreni 150.000 civarında inanan izledi. Francis kutsamadan önce Paskalya ayinini kutlamıştı. Tören çok sayıda ülkeye yayınlandı.

Katolik Kilisesi başkanı, diğer şeylerin yanı sıra, dünyadaki kıtlığa karşı daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundu ve dünya çapında çok sık sömürülen çocuklar ve yaşlılar lehine katılım çağrısında bulundu. Kutsal Baba, birkaç ülkede kaçırılan din adamlarını da hatırladı.

© Reuters / Alessandro Bianchi

Papa, mültecilere ve göçmenlere haysiyet içinde yaşayabilmeleri için yardım çağrısında bulundu. Özellikle “sevgili Suriye” de dünya çapında savaşların ve çatışmaların sona ermesini istedi. Sivil halka yönelik şiddete son verilmesi çağrısında bulundu ve barış görüşmelerinin bir an önce başlaması çağrısında bulundu.

© Reuters / Alessandro Bianchi

Papa, Irak’taki şiddetin sona ermesi için destek istedi. Ayrıca Ukrayna’daki durumla ilgili endişelerini dile getirdi ve şiddeti önleme çabalarının uluslararası toplumun desteğiyle başarıya ulaşmasını umduğunu ifade etti.

© Reuters / Tony Gentile

Francis ayrıca Sierra Leone ve Gine gibi Afrika ülkelerindeki Ebola salgını hakkındaki endişelerini dile getirdi ve diğer şeylerin yanı sıra İsrailliler ve Filistinliler arasındaki barış müzakerelerine destek istedi. Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan’daki şiddetin derhal sona ermesini umuyordu. Nijerya’daki terörist saldırılar da sona ermelidir. Francis aynı zamanda Venezuela’da uzlaşma lehinde konuştu.

© Reuters / Tony Gentile

Geçen 29 yılda olduğu gibi, Aziz Petrus Meydanı, Paskalya için çoğunlukla sarı tonlarında Hollanda’dan gelen çiçeklerle güzelce dekore edilmişti. Papa, “Urbi et Orbi” nin önünde, açık bir ciple Aziz Petrus Meydanı’ndan geçti. Ara sıra çocukları ve engellileri selamlamak için durdu.

© Reuters / Alessandro Bianchi

O gece Francis katedralde Paskalya nöbetini kutlamıştı. Kilisenin verandasında Paskalya ışığı yakıldı ve Aziz Petrus Bazilikası’na getirildi. Francis on kişiyi vaftiz etti. 77 yaşındaki vaazında, insanları inançlarını yeniden keşfetmeye ve kökenlerini hatırlamaya çağırdı. Francis için bu, geçen yıl Katolik Kilisesi’nin başına seçilmesinden sonraki ikinci Paskalya Nöbeti idi.

© Reuters / Tony Gentile

Papa başka önemli tarihlerle de karşı karşıya. Önümüzdeki Pazar (27 Nisan)

İki Papa’nın kanonlaştırılması John XXIII.


issaad

About issaad

المصطفى اسعد من مواليد مدينة سيدي بنور في 08 يناير 1983 ،رئيس المركز المغاربي للإعلام والديمقراطية إعلامي ومدون مغربي ، خبير في شؤون الإعلام المجتمعي وثقافة الأنترنت وتكنولوجيا المعلومات وأمين مال نقابة الصحافيين المغاربة . حاصل على البكالوريوس بالعلوم القانونية من جامعة القاضي عياض بمراكش والعديد من الدبلومات التخصصية الدولية والوطنية بالإعلام والصحافة . مدرب مختص في الصحافة الالكترونية ،إستراتيجيات المناصرة ، التواصل ، ،الديمقراطية وحقوق الإنسان . هذه المدونة تسعى الى ترسيخ قيم الديمقراطية والتعايش وتخليق الحياة العامة ، بالمغرب العربي وتحلم بالعيش ببلد أكثر عدالة، وأمناً، وإستقلالية.